Елементи на Шафрана

Поради фолклорната си популярност като лечебна билка, която лекува редица заболявания, съвременната медицина прави проучвания за мистерията на шафрана, за да изучи свойствата и да ги използва в лечението на болести. Като резултат, над 1000 вида химически компонента са изолирани и са достъпни за медицината и за комерсиални цели.

Трите главни компонента на шафрана са : кроцин, което придава жълтия пигмент на тичинките; пикрокроцин, което дава горчиво-сладкия вкус; и шафранал, което допринася за земния аромат на подправката.

Кроцин и пикрокроцин са много чувствителни към светлина и въздух и това обяснява нуждата да се съхраняват в бурканче с херметическо затваряне и на тъмно. Излагането на атмосферен въздух и слънчева светлина ще причини окисляване, което ще намали свойствата на кроцина и пикрокоцина, следователно и на качеството на шафрана.

Антиоксидантите свойства на шафрана също са били изолирани и изучавани за използването им в лекарства за борба с рака, депресии и други невродегеративни заболявания.

Шафрановите противовъзпалителните свойства се преписват на компонентите извлечени от минзухаровите листенца.

https://www.facebook.com/Shafran.bg/