Кулинария

Поради широко известния си екзотичен вкус и аромат, шафранът винаги ще бъде подправка, която ще присъства в кухните по цял свят. Шафранът съдържа важни химични елементи като кроцин ( който придава яркия жълт цвят ) прокоцин ( който придава вкуса ) шафранал ( който придава аромата ). Тези три елемента правят подправката толкова успешна за смесване с други билки и подправки и придават на ястието екзотичност и изтънчена наслада.

Извлеченият от шафрановият минзухар шафран придава силен и сладък аромат на ястието, дори и само с една щипка от подправката и прави ястието специално. Шафранът е ценна подправка, защото е една от най-скъпите подправки в света. Нужно е около 150-200 шафранови цветове за да се произведе 1 грам от сухата подправка или около 150 000-200 000 шафранови цветове за да се добие 1 килограм готова подправка. Добиването на шафрановите близалца е деликатна и педантична работа, защото се берат ръчно и много внимателно. Сега вече разбирате защо Шафрана е толкова скъпа подправка. Въпреки това в дългосрочен план, при положение, че използвате само една щипка или 3-4 близалца при готвенето ще си струва парите.

В региони където се отглежда шафранов минзухар за консумация или за търговска цел, националната кухня е белязана от употребата на шафран. Индийската кухня използват шафрана в много от традиционните рецепти с ориз като гарам масала, ястията с месо и ориз, специално ястие – желирано оризово ястие което се сервира на празненства и сватби. Шафрана се използва и за приготвянето на сладкиши и напитки. При смесването на фъстъци, кардамон и шафран се овкусява сладолед. В Китай също се намират исторически следи за използването на шафран в кулинарията, медицината и религиозните ритуали. По тези земи шафрана е известен като „ Червеното цвете на Тибет“, защото шафрановият минзухар идва от Тибет за да влезе в Шанхай.

В Мароко, шафрана се използва за приготвяне на много танджийски ястия. Афганистан и Близкия Изток са държави, които използват шафран в кухнята си. Отново се употребява при традиционни ястия с ориз.

В Европа, шафрана се използва в рибни и зеленчукови супи, също така и в десерти, сладоледи и торти. В Испания, където се отглежда висококачествен шафран, се използва за приготвянето на традиционното оризово ястие „Паеля“ или пък рибното ястие „Зарзуела де пескадо“ и други. В Италия приготвят различни видове ризото. В държавите Франция, Швейцария, Англия и Германия също използват в различни видове ястия, шафрана като основна подправка.

В САЩ отглеждането на шафран започва в Филаделфия от холандски емигранти, които го търгували и използвали за овкусяване и оцветяване на сладкиши.

Направените проучвания показват, че шафрана съдържа калий и натрий също така е богат на други минерали като мед , калций, магнезий, селен, манган, желязо и цинк. Също тъка е добър източник на витамини А, B, и C. Следователно, шафрана работи не само за небцето, тъй като той има хранителни свойства и за здравето.

https://www.facebook.com/Shafran.bg/