Отглеждане

Шафранът се събира от цветовете на Crocus sativus, по познат като Шафранов минзухар. Минзухара израства от луковица. Всяка луковица се дели и произвежда други луковици, по този начин се размножава. Шафрановите минзухари цъфтят през есента и се берат заради техните червени близалца, които след като се изсушат се превръщат в подправката шафран. Всеки цвят съдържа три близалца, които се отделят внимателно от цвета. Цветовете трябва да се берат до обяд , защото те бързо повяхват. Това е трудоемък процес и поради тази причина шафрана е толкова скъпа подправка или така нареченото червено злато.

https://www.facebook.com/Shafran.bg/

Почви

Шафрановият минзухар се адаптира лесно към почвата където е засаден. Той расте добре в сухи почви и полу сухи. Луковиците се адаптират добре в варовити почви или глинести. Нормалното Ph за развитие на растението е между 6 и 8 Ph. Също растат добре в канелени горски, глинести и песъчливи почви богати на органична материя. Истински важното е почвата да е рохкава за да могат корените да израстват надълбоко и с добра дренация за да се предотврати гниене и заразяване. Шафрановият минзухар не понася прекомерното количество вода, климата в България е богат на дъждове в края на зимата и през пролетта, когато реално луковиците имат нужда от влага. Това прави поливането ненужно и дори противопоказно. Площите в които ще изграждате вашите полета трябва да са с наклон с цел да отводняват при валежи и да не се задържа влага в редовете.

Климат

Шафрановият минзухар вирее много добре в области, където температурите варират от не повече от 35оС – 40оС през лятото и до -15о С -20о С през зимата, което прави България с идеален климат за отглеждане на шафранов минзухар. Луковиците са способни да оцелеят през зимните условия, защото имат способността да “ спят зимен сън” или зимуват. Когато има опасност температурите да паднат под тези градуси, винаги може да се посипва слама върху лехите или на покривате с найлон с цел да се пазят от измръзване. В по-топлите страни като Испания и Гърция, където има по-горещи лета може и да се наложат едно или повече поливания на растенията в зависимост от времето. В по-умерения климат дори не се налага и поливане. Максималната надморска височина, на която вирее шафрана е 1500 метра.

Засаждане

Когато засаждате шафрановите луковици за първи път, изберете парче земя, която преди не е била засаждано с друг вид луковици. Преди засяване е добре да подготвите почвата като на есен изорете почвата на дълбочина от 20см. до 50см и на пролет повторите, след това култивиране, фрезоване и брануване. Може да разпръснете оборска тор с цел изравняване на полето като препоръчителната норма е от 2 до 3 тона за декар. Засаждането трябва да се извърши от края на Юни до края на Август. Прибирането на реколтата започва от Октомври и приключва към средата на Ноември или грубо около осем седмици след засаждането. Шафрановият минзухар е слънце любиво растение и затова трябва да се засаждат на открити и слънчеви полета в най-добрия случай с южно изложение. В един квадратен метър могат да се засадят от 10 до 60 бр. луковици според междуредовото разстояние.Обикновено, луковиците се засаждат между 7-15 сантиметра дълбочина в почвата. Колкото по-дълбоко се засажда луковицата, толкова по-малко се размножава луковицата и добива е по-нисък, но качеството е по-високо.

Разстояние при засаждане

Има няколко вида изграждане на полето.

    1. В един квадратен метър могат да се засадят от 10 до 60 бр. луковици според междуредовото разстояние. Ако в един квадратен метър направите три реда с около 35см. разстояние между редовете ще съберете около 18 бр., а ако направите два реда ще съберете около 12 бр. Това са точни математически изчисления и на терен не можем да се придържаме толкова точно към сантиметрите. Трябва да си разграфите полето за да изчислите колко луковици ще поберете, като имате в предвид, че от луковица до луковица трябва да оставите минимум 10см. и максимум 20см.
    2. Изграждат се лехи с широчина 75см. и височина на лехата 15-35см. в самата леха се сформират 4 реда с разстояние един от друг 15 см. Разстоянието между луковиците е 5-10см. а дълбочината 10-15см. Така в един квадратен метър се засаждат от 40 до 80 бр.
    3. Третия вид е така нареченото слято засаждане, където не се спазват редове а се изгражда нещо като “килим”. Този начин има недостатъка, че докато се бере минзухара също се и гази растението.

Първия вид е по-предпочитан за страните с умерен климат , като северна Италия, северна Индия, Гърция и щата Пенсилвания в САЩ. Втория се прилага в по-топлите страни като Испания, Турция и Иран. Третия вид се прилага само в южна Индия.

Вредители

Предпазни мерки трябва да се вземат срещу птици, гризачи и зайци. Къртиците и слепите кучета могат да унищожат цялото поле, затова трябва да предприемете превантивни мерки срещу тези вредители. През есента гризачи като мишки и зайци пасат зелената листна маса на шафрановия минзухар и така погубват луковиците. Гниене на луковицата, листна ръжда и други патогенни също трябва да бъдат предотвратявани за да не засегнат шафрановия минзухар. Луковиците пристигат при вас обезпаризитени, но вие можете да прекарате луковиците преди засяване през разтвор с някакъв фунгицид, като Беномил или Каптан.

Прибиране на реколтата

Към средата на Октомври, шафрановия минзухар започва да цъфти и това цъфтене трае около три седмици. Полето не цъфва на 100% за един ден, като от една луковица израстват повече от един минзухар ( бройката зависи от големената на луковицата и годината на полето ) Настъпва период на интензивен цъфтеж, който се нарича “ Дни на одеялото” който трае от два до шест дни. Цветовете на шафрановия минзухар са краткотрайни, които израснат през нощта трябва да се оберат незабавно на другия ден, за да се избегне увяхване на близалцата. Прибирането става изцяло ръчно, като се повтаря всяка сутрин до приключване на цъфтежа. Най-добрия момент за прибиране на цветовете е докато са все още затворени. Това дава по-високо качество на шафрана.

Извличане

Когато цветовете са събрани трябва да се пренесат на място, където от тях ще бъдат извадени близалцата. Това трябва да стане много внимателни и нежно. Разтваря се самият цвят и от него се изваждат трите близалца като само червената част се използва за подправка не трябва да има бели или жълти части от близалцето. Лилавите цветове и жълтите стигми не се използват за нищо.

Изсушаване

След извличане на близалцата идва сушенето, така познато като изпичане, което се прави ежедневно докато се бере шафрановия минзухар. Понеже те са изключително влажни е важно добитите близалца да се изпекат на температура от 45C за период от три часа. За изсушаването на близалцата се препоръчва използването на дехидратори, като за малки количества се използват дехидратори за плодове и зеленчуци с възможност за контролиране на градуси и време на сушене. Много внимание трябва да се отдели на този процес, защото е много лесно да се пресуши. Следователно, когато се минава през този процес трябва да се внимава, защото от този процес се определя качеството на подправката шафран. След изсушаването близалцата ще намалят размера и теглото си до 80% от първоначалното им състояние. От пет килограма пресни близалца се произвежда един килограм от подправката шафран. От изключителна важност е времето за което се суши подправката, ако се пресуши се намаля и качествата на шафрана и следователно и цената.

Съхранение

Когато близалцата са вече изсушени и се превърнат в наситено тъмно червени с тъмно оранжеви връхчета, охлаждат се и се поставят в памучна кърпичка или се увиват в алуминиево фолио и се поставят в херметическо бурканче. Буркана се поставя на тъмно и хладно място и не се отваря поне за 30 дена, след този период подправката е готова за употреба. Шафрана може да се съхранява в този буркан за много дълго време без да промени качеството си и да придава все така хубав вкус на ястията с които се готви.

Разсаждане

Луковиците на шафрановия минзухар дават добър добив в продължение на 3 години и на 3-та трябва да се разсадят. През началото на лятото листата стават кафяви и увяхват. Луковиците изпадат в летаргия и са готови за разсаждане.

Полето се обръща с рало или с мотика и луковиците се събират ръчно. Там където е посята една луковица преди 3 години сега тя се е размножила на много луковици, които ще послужат за нов посадъчен материал. След това луковиците се почистват от тревите и неразвитите луковици и новите луковици се разделят и класифицират според големината им. Луковиците не трябва да стоят на слънце повече от 3-4 часа след като са изровени. След като се сортират, луковиците се прибират на тъмно и хладно място до периода за засаждане.

Плевене

Премахването на плевели е досадна и ръчна работа особено ако става въпрос за кореновоиздънкови плевели. Може да се използва и машина, но има опасност да бъдат наранени луковиците. Тази дейност повечето фермери предпочитат да извършват по традиционния начин. Колкото повече плевелите стоят в редовете на шафрана, толкова по-трудно става тяхното отстраняване, затова е по-добре да се разправяте с тях още от самото начало. Използването на препарати за премахване на плевелите не се препоръчва, защото така ще намалите цъфтежа на шафрановият минзухар. Като превантивна мярка можете да използвате дървени стърготини, дървесни мулчове или слама за да намалите израстването на плевели.

Цикъл на растеж

Шафрановите луковици преминават през стадия на активност, преходност и летаргия. Активния период започва когато луковицата е посадена и пониква корени, стебла, листа и цветове. Преходния период се случва когато луковицата стане „ майка“ и произведе нови луковици. Периода на летаргия се характеризира с повяхването на листата и изсъхнали корени. Луковиците трябва да се извадят и да се приберат до периода на засаждане.

Колкото до полето, е добре да се остави поне за 5 години да почива след 7-те години на експлоатация, за да може да се възстанови и да се използва пак. Най-добре е за шафрановите луковици е да използвате нови и неизползвани полета за да започнете новия цикъл. Това ще ви гарантира здрава плантация за следващите 7 години.

Размер на луковиците

Луковиците се сортират според техния размер. Очевидно, размерът на луковиците определя тяхната плодовитост. Проучване направено в Холандски университет стига до заключението, че колкото по-голяма е майката луковица, толкова повече потомство от луковици ще има и добивът на цветове и близалца ще е се увеличи. Същото се отнася и за потомството на тази луковица. Същото проучване препоръчва по-малките луковици да се засяват в временни полета докато достигнат по-голям размер. Размерите се определят от обиколката на луковицата в сантиметри като за пример са 6/7 7/8 8/9 и т.н.