За шафрана

Шафран или познат под името  лилав минзухар ( Crocus sativus Linnaeus ) спада към
семейство Перуникови, по-познато като Шафрановата роза или шафранов минзухар.

Шафранов минзухар е многогодишно тревисто растение, което израства от кълновете на
луковица, която образува дъщерни луковици , които пък прерастват и създават още луковици. Средния живот на една луковица е от 5 до 7 години, като на третата година достига максимален цъфтеж.

Шафрановия минзухар е с тънки зелени листа, благоуханни лавандулови цветове и лилави
жилки, жълти тичинки и три ярко червени и дълги близалца, които израстват над цвета на
шафрановия минзухар. Трите близалца, който се намират в цвета на шафрановия минзухар, са
реално самият шафран. Шафрана се използва в медицината, кулинарията и за натурален
оцветител. Като подправка, тези близалца са известни като Шафран, позната като най-скъпата подправка в света.

Изцяло ръчният труд, който се изисква в отглеждането на шафрановия минзухар и добива на шафран допълнително повишава цената на подправката. Шафранът има горчиво сладък вкус и мирис на нещо като сено и мед.

https://www.facebook.com/Shafran.bg/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn